Az utazás ősszel sem áll meg: Borutazás Magyarországon

Az utazás nem érhet véget a nyárral, hiszen az ősz is számos felfedezésre váró hazai kincset rejt, főként, ha a gasztronómiai élményekre gondolunk. Miről szól az ősz? Vibráló meleg színekről, az évszak szezonális ízeiről, fűszeres és meleg illatokról, a hangulatról. Ezekből Magyarország rengeteget tartogat minden tájegységén.

Ősszel is érdemes felfedezni hazánk különleges borvidékeit, a kiváló magyar borok sajátos ízvilágát és helyben megkóstolni Magyarország ízeit, szezonális gasztronómiai kínálatát. Borvidékeink számos pincészete várja a borkedvelőket ebben az évszakban is, ahol egyedi borokat kínálnak és egy pohárral a kézben a szüret sikeréről is elbeszélgethetnek az érdeklődők. Tokaj, Sopron, Villány, Badacsony és a többi borvidék nem szűkölködik a magyar kulináriára jellemző egyedi zamatokban és persze leglényegesebben, a vendégszeretetben sem. A finom borok mellé érdemes kipróbálni az egy-egy tájegységre jellemző szezonális gasztronómiai kínálatot.

Hiszen Magyarország az őszi ízekben is legalább olyan változatos és jellegzetes, mint az évszakot betöltő hangulatában. A konyhaművészet ilyenkor az úgynevezett „őszi kosár” alapanyagaiból válogat, mint például:
  • zöldségek: cékla, csicsóka, gombák
  • húsok: szarvas, liba, pisztráng, mangalica
  • italok: helyi, regionális borok

A mangalica, a pisztráng, a szarvas és a liba mellé felszolgált cékla, csicsóka, vagy a gombák különleges ízjátékot tudnak nyújtani. A laza szerkezetű pisztráng húsához a könnyed fehérbor, míg a mangalica markánsabb jellegéhez a testesebb fehér-, illetve a vörösbor is jól passzol. A magyar erdők bővelkednek vadállományban, így az ősz elengedhetetlen alapanyaga a vadhús, ami mellé már érdemes a testesebb vörösekből kortyolgatni.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *