Bor: méreg vagy orvosság?

Az emberek jó része nem szeretne lemondani egy pohár finom borról, amit esténként vagy egy ízletes étel mellé fogyaszt. De tulajdonképpen hogy jön össze a bor az egészségünkkel? Hasonló élvezeti méregről van szó, mint minden más alkoholos ital? Vagy a bor még gyógyhatással is rendelkezik?

Ha egy kicsit visszamegyünk a történelembe, akkor hamar arra a következtetésre jutunk, hogy a régi időkben a bort orvosságként is alkalmazták. Valami tehát kell, hogy legyen a szóbeszédben, miszerint napi egy pohár bor meghosszabbítja az ember életét. Ennek magyarázata egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondolnánk. Főleg a piros szőlő – amelyből értelemszerűen a vörösbor készül – rendelkezik a héjában nagy koncentrációban fenolokkal. Ezek a védőanyagok védik a növényt a káros környezeti hatásoktól és az állati kártevők támadásaitól. Rájöttek azonban, hogy nemcsak a növényt, hanem az embert is képesek hatékony védelemben részesíteni. A fenolok többek között a szív- és érrendszeri panaszoknál, valamint a bélbetegségeknél fejtenek ki nagyon pozitív hatást a szervezetre.

De ez még nem minden.

Egy bizonyos fenol, amely szintén a borszőlőben van jelen, tudományos vizsgálatok szerint jelentős rákellenes hatással is rendelkezik. Gátolja a szabad gyökök képződését, és így antioxidánsként hat az emberi szervezetben.  Aki most azt hiszi, hogy szabad utat kapott a bor mértéktelen fogyasztásához, az téved. Az összetevők optimális hatása csak akkor bontakozik ki, ha az alkoholos italt mértékkel fogyasztjuk, tehát például esténként egy pohárral. Mértéktelen fogyasztásnál a negatív tényezők kerülnek túlsúlyba.

Csak óvatosan!

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *