Kis pohárhatározó – avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani

Nagyon sokféle formájú és méretű boros pohár létezik, melyek segítségével a különféle borok egyedi karakterét emelhetjük ki. Nem csak kóstolásnál lehet a segítségünkre egy jól kiválasztott pohár, nagyban hozzájárulhat a bor fogyasztásának élvezetéhez.

A talpas kóstolópohár felépítése az alábbi tényezőket befolyásolja borkóstolás közben:
  • a vékony, vágott perem megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre
  • nagyobb kehelyben (illatgyűjtő zónában) a bor nagyobb felületen tud levegőzni, segítve ezzel a benne rejlő aromák kibontakozását
  • a hosszú szár lehetővé teszi a pohár megfelelő fogását, illetve forgatását, elkerülve ezzel a bor felmelegedését, az ujjlenyomatok zavaró hatását.
  • A fehérboros és vörösboros poharak mérete és alakja különböző, a fehérborokat az üdeség, gyümölcsösség kifejezésére alkalmas közepes méretű, karcsú pohárban szervírozzuk. Általában körülbelül 20 cm magasak és a különféle típusok közötti különbség csak a kelyhek öblösségében rejlik.
Alapvetően két típus különböztethető meg; a sauvignon blanc-os (szokták rizlingesként is említeni), mely karcsúbb megjelenésével az aromatikus fehér borok gyümölcsösségét, virágos jegyeit emeli ki. Ilyen típusú pohár ajánlott a rizlingek, chenin blanc, fumé blanc, sémillon kóstolásához.
A chardonnay-s pohár magassága azonos az előzővel, de kelyhe szélesebb, hogy kibontakozhasson a Chardonnay bársonyos textúrája és kiemelje gyümölcsösségét, hosszúságát. De ez a típus ideális nagyobb testű, fahordós fehérborokhoz és a rozéborokhoz is.
A vörösborokat magasabb és nagyobb kelyhű pohárból célszerű fogyasztani, így több levegővel tudnak érintkezni, ami segíti az aromák és ízjegyek kibontakozását.
Két alapvető típust tudunk itt is megkülönböztetni, a bordeaux-it és a burgundit. A két pohár hasonló kehelyszélességű, míg magasságuk változó; a bordeaux-i magasabb, a burgundi pedig zömökebb.
A burgundi pohár ideális a közepes testű, alapvetően gyümölcsös vörösboroknak, különösen a pinot noirnak.
A bordeaux-i pohárból kóstoljunk, ha a bor testesebb, koncentráltabb, magasabb tanninszinttel rendelkezik, mint például a bordeaux-i fajták, a cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, vagy a riojai borok, de ilyen típusú pohárból érdemes kóstolni a shirazt és a sangioveset is.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *