Forralt bor készítése kezdőknek és haladóknak

Bemutatunk egy alapreceptet és hozzá sok érdekes komponenst, amellyel mindenki megalkothatja a saját ízlése szerinti változatot. Szó lesz arról is, milyen bort (nem) érdemes választani hozzá.

Ahogy érkeznek a mínuszok, úgy teljesedik ki a vágy a felnőtt lélekben valami melengető tényezőre. Minden családnak megvan a maga „miénkalegjobb-eztkóstoldmeg” forralt bor receptje, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik. Közben persze azért cserélődik egy-két komponens!

Akinek még nem lenne ilyen receptje, annak most itt megmutatjuk a legegyszerűbbet, hogy aztán saját ízlése szerint fejleszthesse tovább a forralt bort.

Hozzávalók

1 (7, 5 dl) üveg száraz vörösbor
5 nem púpozott evőkanál cukor
1 citrom leve
6 db szegfűszeg

A hozzávalókat egy lábasban összekeverjük és felmelegítjük, hogy gyöngyözzön (gyakorlatilag addig, amíg a cukor fel nem oldódik), forrnia nem szabad! Kész is, azonnal fogyasztható.

Variálási lehetőségek:

Édesség

A cukor helyett használhatunk hőálló édesítőszert, vagy mézet is. Aki nem ennyire töményen szereti a forralt bort, önthet hozzá 2 dl almalevet is, ez esetben csak 3 evőkanál cukrot tegyünk a fenti bormennyiséghez.

Fűszerek

Ezen a területen lehetünk leginkább kreatívak. A szóba jövő fűszerek: fahéjrúd, csillagánizs,

Jól áll a forralt bornak az aszalt gyümölcs is, klassz meglepi, ha elfogyasztás után még a bögre alján szembesülünk néhány szem, borral átitatott aszalt szilvával és mazsolával is. Ha a bólés verziót kedveljük, akkor beledobálhatunk néhány magozott meggyet, illetve önthetünk hozzá meggylevet is.

Édes bor

Édes vagy félédes, félszáraz borokból szintén készíthető finom forralt bor, de ilyenkor természetesen a hozzáadott cukormennyiséget csökkenteni érdemes. Különösen alkalmas a forralt bor készítésére akkor, ha például nem szeretjük az édes bort, viszont kaptunk ajándékba egy palackkal és szeretnénk valamire felhasználni az italt.

Rossz bor

Az általános nézet úgy szól, hogy a rossz bor forralt bor formájában sem lesz jó, azaz nem érdemes arra számítani, hogy majd a fűszerek elnyomják a kellemetlen ízt és finommá válik az elkészült meleg ital. E szabály alól azonban vannak kivételek, ugyanis előfordul, hogy egy-egy bor megjavul. Ha valakinek nagyobb mennyiségű nem-szeretem bor áll rendelkezésére, akkor érdemes egy kisebb mennyiségen megpróbálnia, hogy milyen lesz a belőle készült fűszeres forralt bor. Aki mer, az nyer(het)!

cup of hot wine and spicery on the cane tray

szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió. Fehéröves forralt bor készítők használhatnak bolti fűszerkeveréket is, de sokkal izgalmasabb, ha saját magunk kísérletezünk. A fahéjrudat 2in1 használhatjuk: egyrészt ízesít, másrészt kavargathatjuk vele az italunkat.

Gyümölcsök

Citruskarikát (citrom, narancs, esetleg klementin) akkor használjunk, ha a héja biztosan kezeletlen, tehát vegyszermentes. Ez esetben akkor dobjuk be a készítménybe, amikor az már majdnem készen van. Legalább annyi karikát tegyünk bele, hogy mindenki bögréjébe jusson egy-egy darab.

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *