Kevés szerethető dolog van a hűvös, nyirkos időben, de ha mégis keresnünk kell ilyet, akkor elsőre és azonnal a forralt bor jut eszünkbe. A jófajta forralt bor, ami fűszeres, illatos, citrusokkal gazdagított.

Forralt bort készíteni nem bonyolult, mégis a legtöbb helyen csak egy édes meleg bort kapunk, ha vásárban, fesztiválon, de akár kávézóban, étteremben ezt rendelünk. Hiányoznak belőle a fűszerek, pedig nemcsak aromájuk miatt kellenek bele, hanem melegítő hatásuk miatt is.

A fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, a szegfűbors, a gyömbér, a csillagánizs mind-mind melegítő hatású, akár ételbe, akár italba tesszük. Ha igazán finom forralt bort szeretnénk, akkor egy kis vízzel főzzünk fűszeres főzetet 5–6 perc alatt, hagyhatjuk állni is, hogy még jobban kioldódjanak az aromák. Használhatunk vaníliát, csilit, citrom- vagy narancshéjat is, édesíthetjük mézzel vagy cukorral. Készíthetünk akár egy nagyobb adagot is, kihűtve pedig eltehetjük a hűtőbe, így ha a nap végén 1-2 pohár forralt bort készítenénk, villámgyorsan összedobhatjuk, hiszen a szirupot a borhoz adva csak fel kell melegíteni.

A forralt bor tovább ízesíthető gyümölcsökkel: a klasszikusnak számító narancskarikák mellett aszalt gyümölcsöket áztathatunk bele fél órával a készítés előtt, de kockázhatunk bele 1-2 almát vagy körtét is, igencsak kellemes meglepetés lesz a bögre alján meglapuló boros falatokat elcsemegézni…

Fontos tudni, hogy főzéssel a bor alkoholtartalma egy idő után elillan: ha fontos az alkohol fűtő-melegítő hatása, akkor ne nagyon forraljuk. Ha viszont nem szeretnénk hamar fejreállni a bódító italtól, akkor lazíthatjuk egy kis almalével, szőlőlével, vagy akár gyümölcsteával, fekete teával.

Fűszeres forralt bor

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 dl víz
  • 2 rúd fahéj
  • 2 csillagánizs
  • 2 szem egész kardamom
  • 10 szem szegfűszeg
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 narancs

Elkészítés: A vizet egy kis forralóba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket – a kardamomot a héjából kifejtve, kés fokával kissé megtörve –, valamint a cukrot, felforraljuk, ha felolvadt a cukor, akkor elzárjuk, és lefedve pár percet állni hagyjuk.

A narancsot megmossuk, héjastul felkarikázzuk, majd a borral egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszeres szirupot (le is szűrheti, akit zavarnak a fűszerek), és melegíteni kezdjük. Amikor éppen forrna, levesszük a tűzről, bögrékbe vagy poharakba merjük, és forrón kínáljuk.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *