Az ezerjó angliai sikere

Nagyszerű soltvadkerti siker született a Nagy-Britanniában megrendezett Sommelier Wine Awards 2017 borversenyen. A Frittmann Pincészet 2015-ös hordóban érlelt ezerjó bora aranyérmet szerzett.

Nagy-Britannia jelentős piaca a világ borkereskedelmének. A szigetország borszakértői 2007 óta évente megrendezik a kereskedelmi forgalomban kapható boroknak a versenyét. A Sommelier Wine Awards fókuszában azon termékek állnak, melyek leginkább értékesíthetők éttermeken, bárokban, szállodákban. A szigetország vezető szakemberei egyedül ezt a magyar bort méltatták aranyéremre.
A master sommelier-k Frittmannék boráról azt írták, hogy tele van gyümölcsös és florális jegyekkel és „ütős” citrusokkal, a londoni Le Cordon Bleu vezető sommelier-je pedig garnélarák terrine és tarisznyarák olló mellé is javasolja felszolgálni.
Magyarországon sajnos még mindig nem került az őt megillető helyre a kizárólag a Kárpát-medencében világhírű hungarikum fajta, az ezerjó. Bár sokaknak elsősorban Mór jut az eszébe erről a fajtáról, nem árt tudni, hogy más borvidékeken is foglalkoznak vele.
Úgy tűnik, a nemzetközi szakértők is kezdik felfedezni az ezerjót, legalábbis erre látszik utalni, hogy a Frittmann borászatnak nem ez az első nemzetközi sikere ezzel a fajtával. 2009-es évjáratú fahordós ezerjójuk a Vinitaly nemzetközi borverseny 3. helyezettje lett a “Fehér, fahordóban érlelt borok” kategóriában, a Les Citadelles du Vin Nemzetközi Borversenyen pedig Ezerjóból készült pezsgőjük nyert aranyérmet.

Wine and dine in the city.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *