Lehet-e egy holland bor olyan jó, mint a tokaji?

Egy holland borvidék ugyanolyan védett európai uniós minősítést kapott, mint a tokaji. Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek – de mitől lehet jó a holland bor?

Egy hollandiai borvidék kapta meg az Európai Unió szigorú feltételek alapján odaítélhető PDO minősítését. A PDO mozaikszó jelentése: Protected Designation of Origin. Ez a címke csak egy meghatározott földrajzi körzetben és történelmi hagyományok alapján előállított ételre vagy italra adható ki. PDO védettséget élvez a pármai sonka, a francia pezsgő (champagne) vagy konyak (cognac), a görög feta sajt és a magyar tokaji bor is. A PDO címkét viselő francia, olasz, spanyol, portugál boroknak hosszú listája van -számolt be róla a hvg.hu oldal.

A holland bor elindult a siker útján

Most pedig a Maas folyó völgyében fekvő, különleges adottságú szőlőtermelő terület kapta meg a kitüntető jelzőt. Itt fehér és vörös szőlőket is termelnek. A régió talaja köves, a mikroklíma száraz. Viszonylag kevés eső esik a tengerszint fölött száz méterre eső völgyben. Évszázadokkal ezelőtt már a szerzetesek is próbálkoztak itt borászattal, de végül inkább a sörfőzés mellett döntöttek. Miért most lendült fel a borászat? A választ a klímaváltozás adja. A Maas folyó völgyében az utóbbi harminc évben az áprilistól októberig terjedő időszakban két Celsius fokkal nőt az átlaghőmérséklet. Így létrejöttek a minőségi borok termeléséhez szükséges feltételek. Minderről a régió két vezető borásza, Karel Henckens és Harry Vorselen tájékoztatta a The Guardian újságíróját. A holland borászok elmondták, hogy a belga területre is átnyúló Maas völgy egyre inkább olyan adottságokkal rendelkezik, mint a Rajna-vidék, és sok más, hagyományos francia bortermelő régió. Ez a klímaváltozás miatti felmelegedés következménye.

Veszik a franciák a holland földeket

A francia borászat nagyágyúi jól látják az irányt. Ezért egyre nagyobb belga és holland területeket vásárolnak fel, ahol az általános felmelegedés miatt pár évtized múlva olyan bortermelő vidékek lesznek, mint amilyenek most a Földközi-tenger mentén.  Ahol viszont elsivatagodás várható, legalábbis legpesszimistább forgatókönyvek szerint.

 

(magro.hu)

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *