Milyen ételhez milyen bor illik?

Gyorstalpaló vendégségekhez
Ha vendégeket vársz és vacsorát is adsz, nem árt olyan borokkal készülnöd, amik passzolnak.
Az étkezés tökéletes kísérője egy vagy két pohár bor. Sokan gondban vannak azonban azzal, hogy milyen étel mellé milyen fajta bort kínáljanak.
Az étkezés tökéletes kísérője egy vagy két pohár bor. Sokan gondban vannak azonban azzal, hogy milyen étel mellé milyen fajta bort kínáljanak.
bort természetesen önmagában is lehet fogyasztani. Ilyenkor maga a nedű határozza meg, hogy mit falatozzatok mellé. Az ízek mindig egészítsék ki a bort, soha ne nyomják el az ízét, inkább az utóbbi érvényesüljön jobban.
Nem nyúlhatsz mellé, ha halakhoz és a tenger gyümölcseivel készült fogásokhoz könnyű fehérbort szolgálsz fel. Lazachoz, amit manapság már egyre könnyebb beszerezni és amelynek az íze erőteljesebb, választhatsz fűszeresebb, szárazabb verziót.
Bármilyen könnyű fogást – salátáttésztát, rizottót – szépen kiegészít egy fehérbor. Ha különleges alkalomra készülsz, érdemes borszaküzletben vásárolni, illetve tanácsot kérni az eladótól, hogy az adott ételhez, illetve borhoz mit ajánl.
A szárnyasokhoz alapvetően friss, gyümölcsös borok illenek, de nem biztos, hogy a fehér a legjobb választás. Egy kacsasült például jól kiegészülhet egy könnyű vörösborral vagy testesebb sillerrel. A borok hőmérséklete sem mindegy, étkezéshez jellemzően 10-14 celsius fok között érdemes őket fogyasztani, a vörösek közül a testesebbek és a desszertborok mehetnek akár ezen értékek fölé is.
a a tésztához húsos, fűszeres, paradicsomos szószt készítettél, akkor ne adj mellé fehérbort, hanem bátran válassz egy közepesen erős vörösbort. Így nem elnyomják egymás ízét, hanem kiemelik. Egyébként a tésztákhoz általában egy könnyű fehérbor, vagy akár egy friss rozé a tökéletes választás.
Masszív sültekhez még mindig érdemes testesebb vörösbort választani, főleg, ha nem nyúlsz biztos kézzel a polcon a megfelelő borért, alapszabályként azt érdemes megjegyezned, hogy pörköltekhez, vadételekhez és marhából készült lakomákhoz mindenképp a száraz, igazán testes vörösborok passzolnak a legjobban. Ha tejszínes mártást készítesz, dönts a siller mellett.
rozé igazi jolly joker lehet, de ne feledd, hogy azért, mert a fehérbornál sötétebb, még nem biztos, hogy testesebb is. A rozék mindig nagyon frissek és gyümölcsösek, míg egy nagyon száraz, fűszeres fehérbor sokkal markánsabb.
desszertekhez is több lehetőséged van bort választani, arra ügyelj, hogy a bor mindig édesebb legyen, mint maga a desszert, illetve a kései szüretelésű borokat keresd elsősorban, nameg persze az idehaza elmaradhatatlan, hungarikumnak számító klasszikus desszertborról se feledkezz meg, a tokaji aszúról.

Itthon nem olyan népszerű az étkezés végén sajtot fogyasztani, pedig remek lezárás. Könnyű, nem túl erőteljes ízű sajtokhoz hasonló bor dukál, de egy szagos, keményebb sajthoz jobb a vörösbor.

A sajt és a bor remekül kiegészítik egymást, de borkóstoláskor nem szerencsés párosítás, a sajt ízanyagai ugyanis tompítják az ízérzékelést.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *