Bordóibb a bordeaux-inál

A Bordói November Csúcsbor Termében harminc hazai bordói típusú fajtabor és házasítás várta a kóstolókat. Öt borvidék 24 borászatának prémium palackjai nyíltak és mutatták meg a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot különböző arcait, az évjárat, a termőhely és a borász koncepciójának megfelelően.

A három 2015-ös bor (Garamvári Szőlőbirtok, Sínai Cabernet Franc 2015, Balatonboglárról; Nyolcas és Fia, Cabernet Franc 2015, Egerből; Maul Zsolt, Dávid 2015, Villányból) még fejlődési pályájuk elején járnak, de fiatalon is jól fogyaszthatók. A két legidősebb, 11 éves villányi tétel (Vylyan Pincészet, Duennium 2006 és Malatinszky Kúria, Kövesföld szűretlen cabernet sauvignon-cabernet franc házasítás 2006, magnum palackból) ugyanakkor szépen illusztrálta, milyen érlelési potenciál rejtőzhet ezekben a borokban. Válogatásunk a legemlékezetesebb tételeket veszi sorra, borvidékenkét két-két bort bemutatva, Varga Andrea kóstolási jegyzeteivel.
Villány
Jammertal Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2011
Mély rubin szín. Meggy, szilva és a lekvárjuk. Étcsokoládé. Finom hordós fűszerek. Hűvösség. Jól áll neki. Savak a helyükön, tannin is. Közepesnél teltebb, egész hosszú lecsengéssel.
Bock Magnifico 2007
Mély rubin szín. Sűrű. Illatával már varázsol. Meggy- és szilvadzsem, bőr és csokoládé, melyek a kortyban is visszaköszönnek, majd naspolya és aszalt füge egészíti ki azt. Érett bőr és kandalló. Szép összhang, remek szerkezet. Telt, hosszan időzik és lassan enged el.
Szekszárd
Fekete Borpince, Cabernet Sauvignon 2012
Tégla és aszalt vörösáfonya-héj illattal nyit. A korty élénk és lendületes. Finom, érett fűszerpaprika. Meggy, cseresznye és vörös áfonya. Összhang. Jó inni. Finom kakaó és csokoládé a lecsengésben. Érett, nem túlzó tanninok. Egyenes vonalvezetés.
Mészáros Borház, Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012
Érett meggy és fekete cseresznye mellett fűszerek az illatban: babér, egy csipetnyi bors és mentol. A korty sem fukarkodik: az illatban tapasztaltak mellett étcsokoládé, áfonya, gránátalma, dohány, kevés kapor. Sokrétű. Telt, hosszú, lendületes. Karakteres. Már-már varázsol.
Eger
Nyolcas és Fia, Cabernet Franc 2015
Illatában meggy és a magja. A kortyban is visszaköszön, cseresznyével, gránátalmával, kevés kakaóporral. Fiatal és lendületes. Virgonc. Könnyen szerethető. Viszonylag hosszú, korrekt tétel.
Juhász Testvérek, Gesztenyés Merlot Superior 2012
Érett piros bogyós gyümölcsök és fűszerek az illatban. Csipetnyi gyógynövényesség. Gránátalma, cseresznye, ropogós meggy és csokoládé a kortyban. Pici cukorkásság. Kerek savak, hordó hangsúlyosabb, étcsokoládés lecsengés.
Balaton
Garamvári Szőlőbirtok, Sínai Cabernet Franc 2015
Érett cseresznye és cigánymeggy az illatban, majd elsuhan egy csipetnyi kompótosság, szilvával. Kakaóporos korty, érett gránátalmával. Étcsokoládé és konyakmeggy. Savak a helyükön. Közepesen hosszú, kicsit fűt.
Pántlika Pincészet, Cabernet Sauvignon 2011
Szép, érett gyümölcsök (szilva, meggy) és csokoládé az illatban, finom hűvösséggel. A korty vastag: csokoládé, vanília, szeder és szilva. Savak lendületesek, szép ívet adnak neki. Érett tanninok, hosszú lecsengés. Észrevétlenül lecsúszik.
(boraszportal.hu)
 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *