A két rokon – egy fehér, egy vörös

Ki gondolná, hogy a pinot noir és a chardonnay rokonok? Pedig ez az igazság. Rokonságukból adódóan hasonló talajt és hasonló klímát is szeretnek. Így talán már nem is annyira furcsa, hogy miért döntött úgy az Etyeki Kúria a kétezres évek elején, hogy az elsők között telepít pinot noirt az Etyek-Budai borvidékre, Alcsútdobozra.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, mert a történet egy kicsit korábban kezdődik. A korabeli írások szerint Etyek és környéke nagy gyümölcstermelő vidék volt, jelentős részt tett ki ebből a szőlőgazdálkodás, adottságait sokan Champagne-hoz hasonlítják. A közeli Zsámbékra már a XII. században betelepült Champagne-ból egy lovag. Így nem is véletlen, hogy a későbbiekben elsősorban a pezsgő alapanyagául szolgáló szőlőket termeltek itt, és hogy a budafoki pezsgőpincék innen szállították az alapanyagot a gyöngyöző italokhoz, ahogy teszi ezt a Törley Pezsgőpincészet is a mai napig.

A szintén pezsgő alapanyagként is szolgáló chardonnay-t a nyolcvanas évek elején kezdték hazánkban, így Etyeken is telepíteni. A rendszerváltás után pont az Etyeki Kúria elődje, Báthori Tibor borászata érte el az első nemzetközi sikereket chardonnay boraival. A chardonnay a mai napig az egyik meghatározó bora az Etyeki Kúriának.
Egy éjszaka a chardonnay jegyében
Az Etyeki Kúria szeretné, ha minél többen mélyebben is megismernék és megszeretnék ezt a sok helyen csak kereklevelűnek nevezett szőlőfajtát és a belőle készült ezerarcú fehérbort. Természetesen lehetőséget is biztosítanak a kíváncsi borkedvelők számára, ezért indították el – számos borászattal és a Bortársasággal karöltve  –  a ChardonnÉJrendezvénysorozatukat, ahol az ország ismert chardonnay borai mellett neves külföldi borászatok bor- és pezsgő tételeit kóstolhatják a Kúriába látogatók. Jövőre is folytatják ezt a hagyományt, érdemes már most megjegyezni az időpontot: mindig a Szentiván-éjhez legközelebb eső szombat. 2018-ban június 23-án 17-21 óráig várják újra a kóstolni vágyókat. Újdonság, hogy limitált létszámmal chardonnay mesterkurzust is szerveznek majd, 15 órai kezdettel. Mint eddig minden alkalommal, egy fergeteges bulival zárják az estét, és a helyi termelők segítségével egész nap gondoskodnak a borok mellé a finom falatokról.
Pinot noir, több évre visszamenően
Bár az időpontok tekintetében előre szaladtunk, de mentségünkre szóljon, hogy ennek a borsor sorrendisége volt az oka, azaz előre vettük a fehéret. Akkor most következzék a vörös, hiszen a mámoros Szentiván-éj előtt, március 24-én rendezik meg a Kúriánál a már hagyományos Pinot Noir Vertikális kóstolót. Az Etyeki Kúria 2001-ben telepített először pinot noir szőlőt, ami jó döntésnek bizonyult, mert ez a fajta azóta folyamatos elismeréseket hoz a borászatnak. Igényli a meszes, jó vízháztartású talajt, és ahogy ez már rokonoknál szokás, a chardonnay-hoz hasonlóan kiválóan leképezi a termőhelyek közötti különbséget.
A vertikális kóstolón tíz korábbi évjáratot – a legrégebbi tétel 2003-as évjáratú –  valamint öt hordómintát (Kádár, Stockinger, Taransaud, Trust és Fraincois Freres) kóstolhatnak össze az érdeklődők Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborászának vezetésével.
(boraszportal.hu)

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *