• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó – tájékoztatott a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára. Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget. Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei…

Megugrott a magyar bor iránti kereslet

Nem kell attól tartaniuk a hazai borászoknak, hogy a pincékben maradnak a kiváló minőségű borok. Az első tíz hónap értékesítési adatai azt mutatják, hogy a korábbinál is több bort fogyasztanak a magyarok, és a külföldi pia­cokon is jól fogynak a honi pincészetek termékei. Jól fogynak a magyar borok a hazai pia­con. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet…

Több mint 45 milliárd forint uniós forrás a szőlő- és borágazat támogatására

Több mint 45 milliárd forint, 145,5 millió euró uniós forrás áll rendelkezésre a szőlő- és borágazat támogatására a 2018. végéig tartó ötéves időszakban – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Soltvadkerten pénteken, a IX. Márton-napi újbor ünnepen. A támogatás évente 29 millió eurót jelent, ekkora összeg az ágazatra a rendszerváltás óta…

Ime a legjobb bordói borok 2017-ben

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a csúcsborok termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív…

Az ezerjó angliai sikere

Nagyszerű soltvadkerti siker született a Nagy-Britanniában megrendezett Sommelier Wine Awards 2017 borversenyen. A Frittmann Pincészet 2015-ös hordóban érlelt ezerjó bora aranyérmet szerzett. Nagy-Britannia jelentős piaca a világ borkereskedelmének. A szigetország borszakértői 2007 óta évente megrendezik a kereskedelmi forgalomban kapható boroknak a versenyét. A Sommelier Wine Awards fókuszában azon termékek állnak, melyek leginkább értékesíthetők éttermeken, bárokban,…

50 éve nem látott mélypontra zuhan a világ bortermése

A nyugat-európai termőterületeket sújtó rossz időjárás miatt az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése – írja az MTI a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV) kedden közzétett felmérésére hivatkozva. A párizsi székhelyű szervezet prognózisa szerint a globális bortermelés az idén 246,7 millió hektoliterre, 1961 óta a legalacsonyabb szintre csökken. Ennek fő oka,…

Magyar borokkal hódít a brit Lidl

15 remek magyar bort vett a kínálatába a brit Lidl, köszönhetően azok egyre nagyobb népszerűségének. A Lidl tudósítása szerint a magyar borok értékesítése magasabban szárnyal, mint valaha. Tavaly például a Lidl Hungary 6,1 millió palack magyar bort adott el a külföldi közönségnek, ami egész pontosan a duplája a 2015-ben exportált mennyiségnek. A becslések szerint ebben az évben további 20%-os emelkedés…

Milyen egy jó boroshordó?

Jó minőségű bortároló fahordók kizárólag tölgyfából készülnek. Nagyon fontos, hogy egészségesek, tiszták legyenek, ép nyílásokkal rendelkezzenek, és megfelelő erősségű abroncsok tartsák össze. A csapjukba parafa vagy fadugót helyezzünk. A szájnyílásba olyan akonadugót tegyünk, amelynek vége beleér a borba, így zár ugyanis tökéletesen (ma már gyakori, hogy szilikonból készült akonadugót használnak, így csökkentve a bor levegőfelvételét).…

ÉTEL-BOR PÁROSÍTÁS ÁLTALÁNOS “SZABÁLYAI”

Az ételekhez legjobban illő italok kiválasztása nem is olyan könnyű tudomány. Vannak ugyan általános szabályok, de a helyi hagyományok, az éppen aktuális bordivat, trend gyakran megbontja ezt a “törvényt”. Így olykor még a gyakorlott sommelier tanácsai sem mindig „ízlik” a vendégnek. Nézzünk azonban néhány általános irányelvnek tekinthető szabályt:   Az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett ételekhez könnyű…

Miért ízlenek jobban a drágább portékák?

Hiába is áltatjuk magunkat: finomabbnak érezzük ugyanazt a bort, ha 18 euróba kerül, mint ha csak 3-ba. A borral kapcsolatos legújabb pszichológiai kutatások felfedik agyunk ennél még cifrább játékait is. Olvass tovább, hogy elsajátítsd az elfogulatlan kóstolás módszerét! A német Spiegel magazin számolt be egy kísérletről, amely azt vizsgálta, befolyásolja-e a vásárlókat a bor ára, és a drágábbakról automatikusan elhiszik-e,…