• Slider Image
  • Slider Image
  • Slider Image

Winelovers Tokaji Bortúra

09. 14. – 09. 16. Tokaj A Winelovers közel 100 rendezvénnyel a hátuk mögött idén szeptemberben valami egészen újat szerveznek. Ezúttal nemcsak egy estére, hanem egy teljes hétvégére invitálnak minden borkedvelőt, sőt, szakítva a hagyományokkal ezúttal Budapestet is elhagyják és egy sokkal izgalmasabb borvidékre vándorlnak. Ha Tokaj önnek is a szíve csücske, szívesen kóstolja borait,…

III. Neszmélyi Borünnep és Halnapok

08. 05. – 08. 07. Tata, Katély tér 12 borász a Neszmélyi borvidékről, koncertek, halételek, ingyenes belépés! A tavalyi nagy népszerűségnek örvendő Neszmélyi Borünnep & halnapok idén is megrendezésre kerül, alig várjuk! Augusztus 5-7. Tata,Kastély tér. Részletes program: augusztus 4 péntek 17.00 Ocskai Gabriella és Gazdag Kriszta 18.30 Borvirág együttes 20.00 Megnyitó: 20 éves a…

Forralt bor készítése kezdőknek és haladóknak

Bemutatunk egy alapreceptet és hozzá sok érdekes komponenst, amellyel mindenki megalkothatja a saját ízlése szerinti változatot. Szó lesz arról is, milyen bort (nem) érdemes választani hozzá. Ahogy érkeznek a mínuszok, úgy teljesedik ki a vágy a felnőtt lélekben valami melengető tényezőre. Minden családnak megvan a maga „miénkalegjobb-eztkóstoldmeg” forralt bor receptje, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik. Közben…

Ausztrál borászat vezeti a borok világranglistáját

A legjobb bor, a 2014-es évjáratú Taylors Jaraman Shiraz lett.   Egy ausztrál borászat borai nyerték el a legtöbb díjat a világ borversenyein az elmúlt évben a borok 2017-es világranglistája (World Rankings of Wines report for 2017) szerint. A borszakírók és újságírók világtársasága (WAWWJ) által készített ranglistán a 2016 februárja és 2017 januárja között megrendezett…

Kis pohárhatározó – avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani

Nagyon sokféle formájú és méretű boros pohár létezik, melyek segítségével a különféle borok egyedi karakterét emelhetjük ki. Nem csak kóstolásnál lehet a segítségünkre egy jól kiválasztott pohár, nagyban hozzájárulhat a bor fogyasztásának élvezetéhez. A talpas kóstolópohár felépítése az alábbi tényezőket befolyásolja borkóstolás közben: a vékony, vágott perem megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre nagyobb kehelyben…

A borkészítés lépései a szürettől a palackozásig

A bor minőségének a betakarított szőlőtermés az alapja. A bortermelő feladata, hogy a szőlőszemekben megtalálható értékes anyagok a mustba, borba kerüljenek, abban is megtalálhatók legyenek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükség van a megfelelő technológiai, mikrobiológiai és kémiai ismeretekre, illetve ezek hatékony használatára. A bor készítése során alapvetően két munkafolyamat különíthető el. Ezek a szőlő feldolgozása…

ISMERKEDJ MEG MAGYARORSZÁG 10 LEGKEDVELTEBB FEHÉR ÉS VÖRÖS SZŐLŐFAJTÁJÁVAL!

Egy finom bor készítése a szőlőtőkénél kezdődik. Ismerünk kifejezetten magyar, de külföldi eredetű borszőlőket is, közülük mutatjuk be a 10 legnépszerűbbet.   IRSAI OLIVÉR Az irsai magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajta. Leginkább a Pannonhalma-Sokoróaljai, a Balatonboglári, a Mátraaljai, és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken termelik. Tőkéje erős, fürtjei kúp alakúak, és közepes nagyságúak. Aranysárga, vékony héjú bogyóit augusztus…

A FÉRFI ÉS A BOR

A 2006-os foci vb idején, a német-olasz elődöntő előtt egy tévériporter a helyszínen kérdezgette a szurkolókat a mérkőzés kimeneteléről. Voltak ide-oda kontrázások a német és olasz tábor között, végül az egyik olasz azt mondta: „Nem nyerhettek, hiszen ti sört, mi olaszok pedig bort iszunk.” Így is lett. Szögezzük le, hogy az a férfi, aki bort…

A pezsgő története

Úgy gondoltuk, hogy a karácsony és a szilveszter közeledtével készítünk egy kis összeállítást az egyik közkedvelt italunkról, a pezsgőről, hiszen ezen alkalmakkor mi magyarok előszeretettel vásároljuk, fogyasztjuk. Cikkünkből megsimerhetik, hogy honnan ered a “gyöngyöző csoda”, kinek a nevéhez köthető létrejötte, s milyen eljárással készítik szerte a világban. Vannak olyan – nem egészen megalapozatlan – feltételezések,…

Vörös vagy fehér? Vajon melyik egészségesebb?

Talán egy árnyalattal többet hallani a mértékkel fogyaszott vörösborok jótékony hatásairól, mint a fehérekéről, azonban kétségetelen, hogy utóbbiaknak is van számos pozitív élettani hatása. A francia paradoxon fogalma (a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a vörösbor fogyasztása miatt Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban) sokat…